maanantai 23. huhtikuuta 2018

Wasabi eli maustekrassi

Kävin lauantaina Tampereella Supermessuilla. Elämäni ensimmäiset puutarhamessut, ja ikävä kyllä olin aika pettynyt tarjontaan, joka koostui suurelta osin hollantilaisista kukkasipuleista sekä maustekasvien myyjistä. En saanut yhtään uutta ideaa puutarhaani ja kasvitkin olivat suurelta osin ihan perinteisiä. Emme löytäneet ystäväni etsimää veripeippiä, joka tunnetaan myös nimellä shiso, Itä-Aasiassa käytetty maustekasvi. Vink vink yrttimyyjille ja siemenkauppiaille: eräässä suositussa ruokalehdessä oli resepti, jossa käytettiin veripeippiä.Yksi harvinaisuus lähti kuitenkin matkaani. Löysin nimittäin wasabin taimen, joka tunnetaan myös nimellä maustekrassi. Innoissani ostin kasvin, vaikka ystäväni hienovaraisesti sanoi minulle, että hän on lukenut sen olevan hankala kasvatettava. Ja nyt kun olen perehtynyt asiaan,niin minulla onkin melkoinen haaste edessä, sillä kasvi ON haasteellinen kasvatettava. 

Kaupassa myytävä wasabitahna ei ole tehty oikeasta wasabikasvin juuresta, vaan siinä on värjättyä piparjuurta. Onhan toki maustekrassikin piparjuuri, mutta eri lajiketta. Maustekrassi on kokonaan syötävä: lehtiä voi käyttää salaatissa, ja kun juuri on kasvanut vähintään 1,5 vuotta, niin se on kasvanut jo sen verran, että sitä voi raastaa mausteeksi.

Olen ollut kaksi päivää maustekrassin ylpeä omistaja. Toimintasuunnitelmani sisältää kasvualustan vaihdon samalla kun siirrän kasvin suurempaan ruukkuun. Kasvualusta sisältää puutarhaturvetta sekä vermikuliittia. Sisätiloissa sijoitan kasvin kauaksi ikkunoista ja kesällä, jos vain kasvi on vielä hengissä, niin laitan sen varjoon kuistille. Yritän pitää mullan kosteana, mutta en märkänä, sillä juuri mädäntyy helposti. Toivon että säästyn kasvitaudeilta, sillä ymmärsin englanninkielisiltä sivuilta tietoa etsiessäni, että kasvi on herkkä kasvisairauksille. Juurikin siksi, sen kaupallinen kasvattaminen on ollut erittäin hankalaa.

Olen niin innoissani kasvista ja tästä keväästä. Ihanaa alkanutta viikkoa!

Vihrein terveisin,
Heidi H


4 kommenttia:

 1. Kevättä Heidi.
  Mistä löysit Wasabin taimen? Olen turhaan etsiskellyt. Siemenetkin kävisivät.
  Kiitos tiedosta jo etukäteen
  JT Salo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei JT,
   se oli Lemunkartanon puutarha Perniöstä, joka möi taimia Tampereen Supermessuilla. Toivottavasti saat oman wasabisi. Hyvää kevättä Sinulle.

   Poista
 2. Onko wasabi pysynyt hengissä? ��

  VastaaPoista
 3. Hei, kyllä on. Viimeisin blogikirjoitukseni koskee wasabia. Mukavaa ja aurinkoista loppuviikkoa Sinulle.

  VastaaPoista