tiistai 18. lokakuuta 2016

Kaunis, kaunis amaryllis ja sen surkea hoitaja



Lokakuu on vasta puolessa välissä, mutta ajatukseni siintävät jo joulussa - nimittäin joulukukissa. Olen valmistautunut tulevaan jouluun jo viime vuonna, kun ostin kauniin valkoisen amarylliksen. Nyt olen saanut pidettyä sen hengissä kesän yli ruukussa ja ajattelin kokeilla sen uudelleen kukittamista. Rehellisyyden nimissä oletan täydellisesti epäonnistuvani tehtävässä, nimittäin en ole uhrannut suuremmin ajatusta amarylliksen hyvinvointiin kesän aikana enkä ole lihottanut sipulia ravinteilla. Olen muistanut kastella aina toisinaan ja leikkasin jo elokuun lopulla lehdet lyhyiksi vaikka ne eivät olleet kuihtuneet (virhe!) ja pikkuhiljaa lopetin kastelun. Eli pienoinen ihme täytyy tapahtua, jos saan amarylliksen kukkimaan. Nostin amarylliksen kylmälaukkuun ulos jatkaakseni amarylliksen lepokautta, sillä näkyvissä ei ole uutta kasvua.  Katsotaan kuinka käy. Saanko amarylliksen hengiltä tällä hoidolla vai saanko pidettyä sen vielä hengissä, jotta ymmärtäisin pitää siitä paremman huolen tulevia jouluja ajatellen.

Laitan vielä tiivistelmän siitä, kuinka amaryllista tulisi oikeasti hoitaa.


AMARYLLIKSEN UUDELLEEN KUKITTAMINEN
  1. Amarylliksen kukkimisen loputtua leikkaa kukintovarsi pois ja anna lehtien kasvaa.
  2. Kastele ja lannoita säännöllisesti kasvukaudella, on aika lihottaa sipuli tulevaa kukintaa varten.
  3. Voit viedä kasvin kesäksi ulos suoralta auringonpaahteelta ja sateelta suojaan. Amaryllis kannattaa suojata myös etanoilta.
  4. Elo-syyskuun vaihteessa lopeta kasvin kastelu pikkuhiljaa ja anna lehtien lakastua. Jos kasvi on ollut ulkona, tuo se sisälle. Kasvilla alkaa lepoaika, jolloin se ei tarvitse ravinteita eikä vettä. Se ei tarvitse edes valoa, joten voit sijoittaa sen pimeään noin +10-15 asteeseen.
  5. Lajikkeesta ja olosuhteista riippuen nuput alkavat näkyä parin-kolmen kuukauden lepoajan jälkeen.
  6. Tuo amaryllis valoon ja istuta se uuteen multaan tiiviisti (niin että sipulin tulee pysyä ruukussa sipulista nostettaessa), samaan syvyyteen missä sipuli aiemminkin oli.
  7. Pidä multa hieman kosteana. Kun nuput alkavat näkyä, lisää kastelua, mutta anna pintamullan kuivahtaa kastelukertojen välissä.
  8. Vältä liikakastelua ja muista että, mitä enemmän kastelet, sitä enemmän kasvi venyy pituutta ja sipuli on vaarassa pehmetä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti