tiistai 11. huhtikuuta 2017

Syksyisten sipuleiden talvehtiminen ja hyötäminen

Ostin syksyllä kukkien sipuleita (laukkoja, tulppaaneita ja narsisseja), mutta en kerennyt istuttamaan maahan niistä kuin osan. Ajattelin kokeilla, kuinka sipulit säilyvät ja laitoin ne varaston jääkaappiin talvehtimaan. Tammikuun puolessa välissä osassa tulppaanien sipuleista oli pienet alut ja istutin koe-erän raitatulppaania nimeltään 'Plaisir' tavalliseen kukkamultaan, mutta laitoin vielä viettämään viileää kautta takaisin jääkaappiin.

Raitatulppaani 'Plaisir'

Varaston jääkaapin vihanneslaatikko pullistelee muidenkin kasvien sipuleita, kun minulla ei ole muuta viileää paikkaa niiden varalle. Toivon kapintähdikin ja töyhtövanojen säilyvän kunnossa kevääseen saakka, jotta saan sen istutettua ajoissa.Tosin tähdikki ei tule kukkimaan tänä vuonna, mutta toivon että vielä onnistuisin kasvin kukittamisessa. Viime syksynä kasvi ei kerennyt aukaisemaan yhtään nuppuaan - odotutti vain minua.

Mutta takaisin tulppaaneihin. Tulppaanit viettivät puolitoista kuukautta jääkaapin pimeydessä ja viileydessä. Ne olivat sillä aikaa juurtuneet multaan ja aloittaneet kasvattaa varsiaan pidemmiksi. Nostin vaaleat tulppaanin alut huoneenlämpöön ja auringon valoon. Tulppaanit kasvoivat, saivat  hieman enemmän lehtivihreää itseensä ja pienen pienet tulppaanin nuppujen alut olivat tuloillaan lehtien suojassa. Ja sitten....
Surkea näky.

Rupsahdus kävi. Kissan ryökäle kävi nostelemassa sipuleita ruukusta ja kuiva huoneilma viimeisteli tulppaanien kohtalon. En päässyt nauttimaan puna-valkoraidallisista kukinnoista. Mutta opinpahan tästäkin jotain. Pintaan istutetut sipulit tuottavat  enemmän sivusipuleita kuin syvälle multaan istutetut. Eli nyt minulla on paljon 'Plaisir' -tulppaanin sipuleita kunhan saan ne vain istutettua kukkapenkkiin. Ja tämä ei ole ainoastaan minun havaintoni vaan myös kirjassa Tulppaanitarhan Lumo (kirjoittanut Else ja Vesa Leivo) kerrotaan asiasta. Eli syvemmälle sipulit, niin joskus saan nauttia kukistakin. Mutta ulkona kukkapenkissä pilkistelee jo pienen pieniä tulppaanien kärkiä, se lohduttaa minua. Se on kevät nyt, vaikka räntää sataa.

Hyvää pääsiäistä!
- Heidi

2 kommenttia:

  1. Kiva kun sinulla on ulkona tulppaaneita tulossa, vaikka sisällä tulppaanit eivät onnistuneetkaan. Ehkä sitten ensi vuonna.- Hyvää pääsiäisen odotusta.

    VastaaPoista
  2. Pitää treenata tuota sipulikasvien hyötämistä. :) Hyvää pääsiäistä Sinullekin Anneli.

    VastaaPoista