maanantai 31. lokakuuta 2016

Kielojen hyötö


Kieloja on käytetty 1800-luvun lopulta lähtien joulukukkina, mutta 1980-luvulla joulukielo katosi lähestulkoon kokonaan. Olisiko aika palauttaa kielo takaisin joulukukaksi? Vihertehtuuri vastaa: KYLLÄ!


Lokakuun alussa kaivelin kesämökiltä kieloja, jotta voisin hyötää ne jouluksi.  Tämä ei ole ensimmäinen kerta kun hyödän kieloja jouluksi. Ensimmäinen kerta oli kaksi vuotta sitten, kun marraskuun alussa intouduin kaivamaan jo hieman jäisestä maasta kielojen juurakkoja hyötöön. Silloin onnistuin saamaan jouluksi yhden kielon kukinnon ja useamman lehtiverson. Olin onnessani.

Se ainoa kukinto.
Vuosi sitten en onnistunut kuin saamaan lehtiä. Eli opetus on ollut seuraavanlainen: kielon silmuja on kahdenlaisia, niitä joissa on pelkkä lehtiaihio ja niitä joissa on lehti ja kukinto. Vaikka kielossa olisi marjat kun kaivelet juurakot ylös, se ei tarkoita sitä, että olisit onnistunut saamaan kukkivan kielon itsellesi, itse menin tähän halpaan viime vuonna. Kielo ei kuki joka vuosi. Eli kielojen juurakot täytyy tarkistaa niitä ylösnostaessa ja niitä saa nostaa vain ja ainoastaan omalta maalta tai kysymällä maanomistajalta lupa. Kielojen ylöskaivaminen ei kuulu jokamiesoikeuksiin. Kukkivat silmut ovat pulleita, huomattavasti pulleampia kuin pelkän lehtiaihion sisältävät silmut. Lehtiaihioisia silmuja on huomattavasti enemmän kuin kukinnon omaavia.

Vasemmalla pelkkä lehtiaihiollinen silmu ja oikealla silmu, jossa kukinto.

Uudelleen istutettaessa silmut saavat jäädä lähelle mullan pintaa. Multa saa olla hiekansekaista, itse olen aikaisempina vuosina käyttänyt kaktusmultaa ja tänä vuonna laitoin kasvit kukkamultaan. Jää nähtäväksi, mitä kielot ovat mieltä ko. valinnasta. Kielot kannattaa säilyttää viileässä ja vasta marraskuun puolen välin jälkeen tai kuun lopulla nostaa ne lämpöiseen ja pimeään. Itse olen nostanut ne normaaliin huoneen valoon, mutta suojannut kasvin joko paksulla mustalla muovipussilla (vanhalla multasäkillä) tai toisella isommalla ruukulla, jotta valo ei pääse käsiksi silmuihin. Olen huomannut, että kielojen pituuskasvu pysähtyy, jos ne otetaan valoon liian aikaisin. Multa täytyy pitää kosteana koko ajan, mutta ei liian märkänä. Kun silmut ovat kasvaneet noin 10 cm pituisiksi, nostetaan kasvit valoon, jonka jälkeen kielot alkavat kukkimaan viikon tai kahden kuluessa.

Ikävä kyllä en löytänyt yhtään joulukielojen juurakoiden myyjää internetin syövereistä. Eli jos haluaa hyötää kieloja jouluksi, eikä ole paikkaa josta tonkia juurakoita, tulisi asiaan tarttua keväällä kun taimistot alkavat myymään kielojen taimia.

Iloa kokeiluun ja runsasta kukintoa toivotellen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti