sunnuntai 21. elokuuta 2016

Kokemuksia viinirypäleiden kasvattamisesta

Vuoden 2015 sato...

Minulla on kaksi viiniköynnöstä avomaalla, molemmat ovat Spulga -nimistä liettualaista lajiketta. Toisen olen istuttanut kaksi vuotta sitten ja toisen vuosi sitten keväällä. Viime vuonna sain iloisen yllätyksen syyskesästä, kun kävin tarkistamassa köynnösteni tilan - vanhempi köynnös oli tehnyt rypäleitä. Siinä vaiheessa ne olivat vielä raakileita ja minulle iski suuren suuri huoli, kuinka saan rypäleet kypsymään ennen kylmien säiden iskemistä. Onneksi pieni kansakuntamme on innokas perustamaan yhdistyksiä ja järjestöjä, ja löysinkin internetin syövereistä Suomen viininkasvattajien sivut ja paljon asiatietoa.

Ryhdyin hoitotoimenpiteisiin, jotta rypäleeni voisivat kypsyä. Leikkasin varjostavat lehdet (viini on valokasvi) ja napsin maltillisesti oksien kärkiä lyhyemmiksi ja poistin pienimmät tertut. Onnistuin tehtävässäni ja sain kypsiä rypäleitä. Tosin surullinen käänne tarinassa oli se, etten päässyt nauttimaan sadosta. Korjasin tertut liian myöhään ja ne olivat kerenneet kurtistua. En myöskään päässyt kehumaan sadon koostakaan, sillä molemmat tertut, jotka ovat myös yllä olevassa kuvassa, mahtuivat kämmenelleni (ja tilaakin jäi, onhan rukkasteni koko nro 8).

Äitini hankki samaan aikaan ensimmäisen viiniköynnöksen kuin minäkin. Hänen lajikkeensa on Zilga.  Hän vaalii ja hoitaa köynnöstänsä huomattavasti paremmin kuin minä omiani. Tosin minun Spulgani teki viime vuonna hedelmiä, joita äitini köynnös ei tehnyt. Oliko syy siinä, että hän oli lannoittanut köynnöstä koko kesän ja köynnös oli kasvanut pituutta huomattavasti paljon enemmän kuin omani vai kenties siinä, että pihojemme mikroilmastot ovat hieman erilaiset. Ainoa lannoitus ensimmäiselle köynnökselleni oli se, että keväällä sekoitin puutarhamullan sekaan kompostia ja levittelin seoksen viiniköynnöksen juurelle.

Tänä vuonna asiat ovat toisin. Molemmat meistä, sekä minä että äitini, onnistuimme ensinnäkin saamaan köynnökset talven yli hengissä ja tänä vuonna molempien viinit tekevät hedelmää, paitsi minun viime vuonna istuttamani. Hoitotoimenpiteitä rypäleiden kypsyttämiseksi on tehty: lehtiä, oksien kärkiä ja pienimpiä terttuja on poistettu. Nyt alkaa odottaminen, kuinka ilmojen herra ja luontoäiti suosivat meitä viininkasvattajia. Toivon suotuisaa säätä alkaneeseen syksyyn ja lempeää talvea viiniköynnöksille. Haaveissani siintää kolmas köynnös.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti